PSIDIUM GUAJVA WHITE

Bílé guavy (Psidium guajava) jsou středně velké až velké tropické plody o velikosti 7–12 cm, kulatého až oválného tvaru. Jejich tenká, hrbolatá slupka přechází ze zelené do žlutozelené při zrání. Dužina je bílá, pevná, křupavá, ale zároveň jemná a vodnatá. Obsahuje jedlá bílá až žlutá semena. Textura pod slupkou připomíná hrušku a směrem ke středu je hladší. Plody mají sladkokyselou, tropickou chuť s podtóny melounu. Při zrání vydávají aromatickou vůni.

Sezóna a pěstování
Bílé guavy jsou dostupné po celý rok, nejvíce od konce zimy do začátku jara. Daří se jim v tropickém a subtropickém podnebí. Existuje mnoho odrůd, například Supreme, Nagpur, Lucknow 49, Miami White a další.

Nutriční hodnota
Bílé guavy jsou bohaté na vlákninu, vitamín C, draslík, vitamín A a další živiny, jako jsou hořčík, železo, měď a kyselina listová. Přispívají ke zdravému trávení, imunitě a ochraně kostí a zubů.

Využití v kuchyni
Bílé guavy se konzumují čerstvé – samostatně nebo posypané solí, chilli či cukrem. Hodí se do salátů, ovocných misek, k sýrům nebo do snídaňových pokrmů. Mohou být také zpracovány na džemy, šťávy či dezerty. Využívají se celé, včetně slupky a semen.

Původ a rozšíření
Guavy pocházejí z Jižní Ameriky, kde byly domestikovány kolem roku 800 př. n. l. Postupně se rozšířily přes Střední Ameriku do Mexika a dále do Karibiku. Španělští a portugalští průzkumníci rozšířili semena do celého světa. Dnes se pěstují v tropických a subtropických oblastech, včetně Ameriky, jihovýchodní Asie, Indie a Afriky.

Naše rostlina je vysazena v roce 2020.

Rostliny guavy v prodeji na našem e-shopu zde: