Dovyalis caffra – exotická lahůdka plná vitamínů!
Objevte jedinečný stálezelený ovocný strom pocházející z Jižní Afriky, který vás okouzlí nejen svou krásou, ale i lahodnými plody. Dovyalis caffra, známý také jako Kayaba, jablko Kai nebo jablko Kau, je odolná a nenáročná rostlina vhodná i pro úplné začátečníky.
Plody jsou kulovité, jasně žluté až oranžové, s šťavnatou a příjemně kyselou dužinou, která svou chutí připomíná meruňku se špetkou švestkové vůně. Ovoce je výborné čerstvé, posypané cukrem, nebo jako součást dezertů, džemů, želé či chutney.
Stálezelený keř, nebo strom s hustou korunou dorůstá zasazený v zemi do 3 metrů. V květináči pak udržujeme tvarováním výšku kolem jednoho metru. Odolává menším mrazům a snadno se pěstuje na plném slunci nebo v mírném stínu.
Je to skutečný nutriční poklad. Plody jsou bohaté na vitamín C, který posiluje imunitu, obsahují draslík důležitý pro rovnováhu tekutin v těle a cenné antioxidanty, které chrání organismus.
Přidejte si do své sbírky tuto exotickou rostlinu, která nejen krásně vypadá, ale i skvěle chutná!
VÝŠKA PRODÁVANÝCH ROSTLIN 20 AŽ 25 CM
Návod na pěstování Kayaby
Substrát:
- Nejlépe kyselejší a dobře propustný.
- Doporučená směs: 2 díly rašeliny, 1 díl perlitu, trochu písku.
Zalévání:
- Zaléváme, až když substrát jemně proschne.
- v zimně omezíme zálivku, po zalití vylejeme přebytečnou vodu z podmisky.
Stanoviště pro pěstování:
- Celoročně doma: Co nejblíže k oknu, s dostatkem světla.
- Letnění je možné venku na terase, zahradě, nebo balkónu a to pouze od jara do podzimu: Polostín, později plné slunce.
Zimování:
- Tropická rostlina – nesnese dlouhodobě teploty pod 5 °C. Zimujte při min. teplotě 15C.
- Na zimu umístěte do obýváku, ložnice, chodby, zimní zahrady nebo temperovaného skleníku, vždy co nejblíže u okna.
Hnojení: