Kávovník Robusta (Coffea canephora) – exotická rostlina pro váš domov
Pěstujte si vlastní kávu s kávovníkem Robusta ! Semínka této odolné a nenáročné rostliny pochází ze známé oblasti Bolaven Plateau v Laosu a je ideální pro pěstování v květináči. Její plody dosahují velikosti přibližně 1,5 cm a obsahují 2x více kofeinu než káva arabica. Robusta je také méně náročná na péči než Arabica, odolnější vůči škůdcům a chorobám a již ve třetím roce můžete sklízet vlastní kávová zrna.
Rostlina preferuje rozptýlené světlo a teploty mezi 20–25 °C. Na zimu ji přemístěte do místnosti s teplotou 15–20 °C a omezte zálivku. Vhodná je pravidelná zálivka a hnojení, zejména v období růstu a tvorby plodů. Kávovník se snadno pěstuje v květináči, tvrováním dorůstá výšky 1–2 metry, což usnadňuje sklizeň.
Přidejte kávovník Robusta do své sbírky rostlin a užijte si možnost domácí sklizně kávy.
Návod na pěstování kávovníku
Substrát:
- Nejlépe kyselejší a dobře propustný
- Doporučená směs: 2 díly rašeliny, 1 díl perlitu, trochu písku
Zalévání:
- Zaléváme, až když substrát jemně proschne
- v zimně omezíme zálivku, po zalití vylejeme přebytečnou vodu z podmisky.
Stanoviště pro pěstování:
- Celoročně doma: Co nejblíže k oknu, s dostatkem světla.
- Letnění je možné venku na terase, zahradě, nebo balkónu a to pouze od jara do podzimu: Polostín, později plné slunce.
Zimování:
- Tropická rostlina – nesnese dlouhodobě teploty pod 5 °C. Zimujte při min. teplotě 15C
- na zimu umístěte do obýváku, ložnice, chodby, zimní zahrady nebo temperovaného skleníku, vždy co nejblíže u okna
Hnojení: