P.GUAJAVA RED MALAYSIAN

Guava Red Malaysian (Psidium guajava) je vzácná tropická odrůda guavy známá svým atraktivním vzhledem a sladkokyselou chutí. Plody této odrůdy dosahují velikosti 8–10 cm, mají kulatý až oválný tvar a tenkou, lesklou slupku tmavě purpurově hnědé barvy. Dužina plodu je měkká, šťavnatá, červenofialové barvy s tóny růžové a bílé. Obsahuje několik tvrdých semen, která jsou jedlá, ale obvykle se polykají celá.

Chuť a aroma
Červené malajské guavy mají komplexní, sladkou chuť s květinovými a ovocnými tóny a jemným pižmovým nádechem. Díky nízké kyselosti je jejich chuť jemnější a méně svíravá než u jiných odrůd.

Pěstování a sezónnost
Tato odrůda je populární v tropických oblastech jihovýchodní Asie, kde stromy plodí několikrát ročně, zejména během severovýchodní monzunové sezóny. Ve Spojených státech je ovoce dostupné od podzimu do časného jara. Stromy začínají plodit už po jednom roce růstu a jsou vysoce plodné, jakmile se usadí. Naše rostlina v české republice plodila ve věku 3 let.

Nutriční přínosy
Plody jsou bohaté na vitamíny A a C, které posilují imunitní systém, podporují zdraví pokožky a snižují zánět. Obsahují také vlákninu pro lepší trávení, draslík pro rovnováhu tekutin a hořčík pro kontrolu krevního tlaku.

Použití
Guavy Red Malaysian jsou ideální pro čerstvou konzumaci, a to celé nebo nakrájené na plátky. Mohou se přidávat do salátů, smoothies nebo ovocných šťáv. Lze je také vařit na džemy, sirupy nebo želé, případně je sušit jako ovocné plátky. Slupka i dužina jsou jedlé, ale semena se kvůli tvrdosti často odstraňují. Plody se dobře kombinují s bylinkami jako máta a thajská limetka, ovocem jako mango a papája nebo sýry typu manchego a feta.

Pěstitelské nároky
Strom preferuje plné slunce, mírnou zálivku a dobře propustnou půdu. Je vhodný jako okrasná rostlina díky své olupující se kůře a panašovaným listům s červenými a zelenými odstíny. Jasně růžové květy této odrůdy jsou navíc atraktivní ozdobou zahrad.

Etnická a kulturní zajímavost
Červené malajské guavy jsou oblíbené v jihovýchodní Asii, zejména pro přípravu ovocných nápojů, které jsou osvěžujícím zdrojem energie v horkém a vlhkém klimatu. Krájené guavy se zde často podávají s kyselým sušeným švestkovým práškem jako tradiční sladkokyselá pochoutka.

Původ a rozšíření
Původ guav sahá do oblastí jižního Mexika a Střední Ameriky, odkud se během 15. a 16. století rozšířily do jihovýchodní Asie a dalších tropických regionů. Červené malajské guavy byly vyvinuty v jihovýchodní Asii a dnes se pěstují v malém měřítku v tropických oblastech po celém světě, včetně Indie, Oceánie, Austrálie a některých částí Spojených států.

Naše rostlina je vysazena v roce 2020.V roce 2023 poprvé kvetla ale plody po nějaké době upadly ve velikosti pinpongového míčku. V roce 2024 již rostlina udržela tři plody, překvapivé velikosti viz video níže. Chuť plodů i velikost výborná.

Rostliny guavy v prodeji na našem e-shopu zde: